Інформація про програми грошової допомоги, які реалізуються міжнародними організаціями

Управління Верховного комісара ООН з питань захисту біженців спільно з Укрпоштою розпочали виплату внутрішньо переміщеним особам по 2220 гривень. На першому етапі таку допомогу отримують 360 тисяч внутрішніх переселенців. Програма призначена для вимушено переміщених осіб, які не планують залишати територію України.

Сума допомоги базується на сумі прожиткового мінімуму прогнозованого на квітень 2022 року та становить 2220 гривень на людину в місяць і буде виплачуватися щомісяця протягом 3 місяців із розрахунку на кількість людей у родині. Сім’ї зможуть отримати готівку через відділення Укрпошти в усіх регіонах України, а у перспективі скористатися банківським переказом.

Програма служить доповненням до національної системи соціального захисту та соціальної допомоги, та має на меті підтримати людей, які були змушені тікати через російську агресію, щоб вони змогли задовольнити свої основні потреби, включаючи оренду житла, придбання їжі та предметів гігієни.

Запис до програми грошової допомоги вже розпочався у Львові, Ужгороді та Мукачеві. Реєстрація проходить за адресами:

  • Львів, вул. Трускавецька 2 Б (з 9:00 до 18:00).
  • Львів, вул. Палія 15 (з 9:00 до 18:00), вихідний – субота.
  • Ужгород, Гуманітарний штаб “Совине гніздо”, вул. Ференца Ракоци, 2 (пн-пт з 9:00 до 18:00).
  • Ужгород, пл. Ш. Петефі 24, Ужгородський міський центр соціальних служб департаменту соціальної політики (пн-пт з 9:00 до 18:00).
  • Мукачево, ЦНАП, вул. Духновича 2 (пн-пт з 9:00 до 18:00).

За додатковою інформацією можна звертатись за номером: 0-800-307-711 або 0-800-309-110 (гаряча лінія Донбас СОС) чи писати на адресу urkki@unhcr.org.

Крім того, ще одну програму з надання грошової допомоги в розмірі 2220 гривень на людину втілює Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні. її можуть отримати найбільш вразливі групи переміщених осіб, а саме:

  • вагітні жінки та матері, що самостійно виховують дітей;
  • сім’ї із двома і більше дітьми;
  • родини, серед членів яких є особи з інвалідністю;
  • особи похилого віку.

Однак ця програма наразі працює поки лише на Закарпатті. У перспективі її планується розширити на інші регіони.

Також ЮНІСЕФ разом із Міністерством соціальної політики України розпочали програму грошової допомоги українським родинам із дітьми, які постраждали через війну.

В межах програми грошової допомоги від ЮНІСЕФ «Спільно» допомогу можуть отримати родини, які:

  • мають трьох і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла 2-х років на момент подачі заявки
  • мають двох і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю.

Для отримання грошової допомоги необхідно зареєструватися на сайті register.unicef.org.

Заявки на отримання фінансової підтримки можуть також подавати названі батьки або батьки-вихователі.

У майбутньому перелік вимог до учасників може бути змінений, а перелік категорій — розширений.

Якщо ви відповідаєте критеріям Програми, вам буде нараховано тримісячну допомогу в розмірі 2220 гривень на кожного, але не більше як на п’ятьох членів домогосподарства. Наприклад, якщо у вашому домогосподарстві четверо, то, виходячи з розрахунку 2220 гривень х 4 особи х 3 місяці, ви отримаєте 26640 гривень. Або якщо вас п’ятеро чи більше, то, виходячи з розрахунку 2220 гривень х 5 осіб х 3 місяці, ви отримаєте 33300 гривень. Цю суму ви отримаєте єдиним банківським переказом.

Переказ грошової допомоги здійснюватиметься на вказаний вами банківський рахунок протягом 4 тижнів з моменту подання заявки. Сім’ї, які не мають банківського рахунку чи доступу до нього, отримають оплату в альтернативний спосіб.

Детальніше на https://unicef.org/ukraine/spilno-cash-transfers

Гаряча лінія Спільно 0 800 600 017 (безоплатно, працює щодня з 8:00 до 22:00).

Також варто зазначити, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову №446 від 15 квітня 2022 року «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою ООН проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб» на підставі якої Міністерство соціальної політики України уклало меморандум про взаєморозуміння з Всесвітньою продовольчою програмою, відповідно до якого внутрішньо переміщені особи з числа найбільш вразливих груп отримають додаткові до державних програм грошові виплати. Відповідно до укладеного меморандуму виплата додаткової грошової допомоги вразливим домогосподарствам буде здійснюватися за три місяці в розмірі 2220 гривень на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більше, ніж для трьох осіб. В рамках програми планується охопити додатковою до державних програм підтримкою близько 500 тисяч людей.