Розпочинається реалізація проєкту «Маленький Круасан у великому світі»

Український культурний фонд підтримав проєкт Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії», «Маленький Круасан у великому світі».

Маленький Круасан у великому свiтi

Наш проєкт отримав перемогу та схвалення від УКФ на фінансування, у програмі «Інклюзивне мистецтво», лот  «Підтримка митців з інвалідністю». Цього року ми будемо реалізовувати проєкт, який охопить всю Україну, адже наші інклюзивні книги та мультфільми виготовленні у межах проєкту будуть поширені у всі куточки нашої держави.

За проєктом буде видано серію з 7 інклюзивних навчально-пізнавальних видань «Маленький Круасан у великому світі» та виготовлено до них сім відео, пластилінової анімації.

У цю серію увійдуть такі книги: «Круасан-спортсмен»; «Круасан-пішохід»; «Круасан-офіціант»; «Круасан-лікар»; «Круасан-рятувальник»; «Круасан-модник»; «Круасан-чепурун».

Книги спрямованні на навчання дітей, в тому числі і дітей із інвалідністю, а також покликані сприяти соціалізації, адаптації дітей з інвалідністю до навколишнього середовища, пізнання світу та побуту, вивчення основних правил поведінки у суспільстві, зокрема, правил пожежної безпеки, дорожнього руху, надання першої домедичної допомоги, правил виховання, у публічних місцях тощо.

До серії книг увійдуть історії, пов’язані одним героєм та сюжетною лінією, які покликані сприяти швидкій адаптації дітей до навколишнього середовища. Кожна книга буде видана у багатьох форматах (плоско друкований збільшений кегль, шрифт Брайля, формат MP3, DAISY, ілюстрації кольорові, тактильні. Також, буде створено 7  серії анімаційних фільмів із застосуванням пластилінової анімації, з дублюванням жестовою мовою, що дозволить використовувати вказані книги та мультфільми у навчальних і виховних закладах інклюзивної освіти, з навчальною, виховною, адаптивною та розвиваючою метою. Подивившись мультфільми діти зможуть зліпити з пластиліну героїв книги, це дозволить не лише швидко та цікаво засвоїти матеріал, а й сприятиме тактильному пізнанню навколишнього середовища та предметів, допоможе розвивати дрібну моторику. Це важливо для будь-якої дитини, а особливо для розвитку дитини, яка має фізичні або розумові порушення. У книгах буде розміщено QR-код, за яким можна буде перейти на сайт, де викладено книгу у всіх перелічених форматах для прослуховування і завантаження, подивитися анімаційні фільми, а також на цій сторінці можна дізнатися про проєкт та переглянути буктрейлер (відео про книгу з дублюванням жестовою мовою та субтитрами англійською мовою).

Проект покликаний сприяти розвитку ігрової, трудової та побутової орієнтації дітей з інвалідністю різних нозологій. Дані інклюзивні культурні продукти призначенні для дітей з інвалідністю різних нозологій і має навчально-розвивальну спрямованість, дозволяє у виховній, невимушеній формі, із застосуванням художніх образів донести маленьким читачам та читачкам правила поведінки у соціумі, вдома, різного роду правила безпеки, з метою їх швидшої адаптації у суспільстві та розвитку нарівні із іншими дітьми.

Петро Поліщук.